2023 DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET GÖSTERGELERİ RAPORUNA BAKIŞ

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), 2023 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri (WIPI) raporunu yayımladı. Raporda küresel 2022 rakamlarının ve istatistiklerine yer verilirken farklı fikri mülkiyet hukuku türleri açısından ülkelerin performansları da değerlendirildi.

Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu’na göre, 2022 yılında dünya çapında yapılan patent başvuru sayısı rekor düzeye ulaştı. Raporda Çin, ABD, Japonya, Kore Cumhuriyeti ve Almanya 2022 yılında en fazla patent başvurusu yapan ülkeler arasında yer alırken Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika’daki patent başvurularında artış yaşandı. Sektör düzeyinde ise patentlerde dijital teknolojinin öne çıktığı açıklandı.

Ticari marka özelinde, 2022 yılında dünya çapında 15,5 milyon sınıfı kapsayan tahmini 11,8 milyon marka başvurusu yapıldığı görülürken Küba, Etiyopya, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerdeki ticari marka başvurularında önemli bir artış kaydedildi.

En yüksek marka başvuru faaliyeti yaklaşık 7,7 milyonluk sınıf sayısı ile Çin’den gelirken; bunu ABD (945.571), Türkiye (482.567), Almanya ve Hindistan takip etti. Bir kez daha Çin, 2022 yılında yaklaşık 42,7 milyon ile yürürlükte olan en yüksek marka tescil sayısına sahip ülke oldu.

Endüstriyel tasarım özelinde ise, 2022 yılında dünya çapında tahmini 1,1 milyon endüstriyel tasarım başvurusu yapıldığı istatistikler arasında yer aldı. Yapılan başvurularda 841.164 tasarımla Çin, dünyada en aktif olan ülke oldu. Çin’i, 80.559 başvuru ile Türkiye takip ederken; Almanya, ABD ve Kore Cumhuriyeti ilk beş ülke arasında yer aldı. Türkiye bir yıl içinde küresel sıralamada üç basamak birden yükselerek (+%31,4) en hızlı büyümeyi kaydeden ülke oldu.

Raporu açıklayan WIPO Genel Direktörü Daren Tang, jeopolitik istikrarsızlık ve belirsiz ekonomik görünümün küresel fikri mülkiyet ekosistemi üzerinde baskı yaratabileceği uyarısında bulundu.

WIPI’de yer alan bilgiler, WIPO’nun istatistikçilerinin dünya çapında yaklaşık 150 fikri mülkiyet ofisinden topladığı en son verilerden elde edilmekte olup hem yerel hem de yabancı yargı bölgelerinde başvuruda bulunan ülkeler için doğru verilerin sağlanmasına olanak sağlamaktadır.

Haber Kaynağı: https://www.erdemkayapatent.com/ebulten/sayi_30/

Görsel Kaynağı: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo-pub-941-2023-en-world-intellectual-property-indicators-2023.pdf  

caka tarafından yayımlandı

Fikir ve Hukuk, moda ve eğlence dünyasında yaratılan ürün ya da hizmetlerin hukuken nasıl korunduğunu okuyucularla paylaşmak amacıyla içerikler barındırmaktadır. Güncel haberlere https://www.thefashionlaw.com/ ve https://fashionlawjournal.com siteleri üzerinden erişilmiş olup blogda yer alan görsel ve içeriklerde de genellikle söz konusu sitelerden alıntılar yapılmıştır.

Yorum bırakın