PRADA ÜÇGENİ NE KADAR AYIRT EDİCİ?

Ticari marka perspektifinden Prada’yı düşündüğünüzde Prada’nın kendisinin “ikonik Üçgen” olarak ifade ettiği şeklin akla gelmesi kaçınılmazdır. Teknik olarak baş aşağı konumlandırılmış bir ikizkenar üçgen olan Prada Üçgeni, yalnızca ‘PRADA’ kelimesiyle bağlantılı olarak kullanılmaz, aynı zamanda 3 boyutlu (örneğin Triangle Bag veya Paradoxe parfümünde) ve 2 boyutlu olarak da kullanılır. Üçgen özellikle çantalar, eşarplar, giysiler vb. ile bağlantılı olarak kullanılıyor.

Peki Prada’nın söz konusu üçgeni ticari marka kapsamında kullanılabilir mi? Bu soruya Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) hayır dedi.

2022 yılında Prada, yukarıdaki görselde yer verilen model markasını Nice sınıflandırmasına göre 3, 9, 14, 16, 18, 20, 24, 25, 27, 28, 35. sınıflardaki mal ve hizmetler için bir AB ticari markası (EUTM; No 18683223) olarak tescil ettirmek için başvuruda bulundu.

EUIPO Denetçisi, talep edilen mal ve hizmetlerin çoğu için ayırt ediciliğin bulunmaması nedeniyle itirazda bulunmuştur.

Prada ise ikonik ters ikizkenar üçgenin kendi markasının imzası haline geldiğini belirtti. Ayrıca EUIPO’da “Üçgen” şekilli ticari markalarını başarıyla tescil ettirdiğine ve bu modeli kapsamlı bir şekilde kullanıp tanıttığına da değindi.

Sonunda, denetçinin kararı, 25. sınıf dikkate alınarak kaydın büyük ölçüde reddedilmesi yönünde oldu. Başvuruya yalnızca bazı yazılım, yönetim gibi mal ve hizmetler için izin verildi.

Ardından Temyiz Kurulu değerlendirmesinde ise söz konusu üçgen biçimli desenin basit ve sıradan bir şekil deseni olduğu ve üçgen biçimli desenin geleneksel temsiliyle ilgili olarak kayda değer herhangi bir değişiklik içermediği ve bu tür üçgen biçimli desenin geleneksel biçimiyle aynı olduğu belirtildi. Temyiz Kurulu,  özellikle giyim, tekstil ve benzeri ürünlerle ilgili olarak söz konusu üçgen şeklinin Prada ürünlerinde yaygın olarak kullanıldığının belirtilmesinin doğru olduğunu ve bunun sonucunda hedeflenen kitlenin tekrarlanan üçgen modelini ticari markanın aksine dekoratif unsurların tasarımı için yalnızca tipik bir şekil olarak algılayacağı sonucuna vardı. Kararda ortalama bir tüketicinin Prada üçgen şeklini gördüğünde onu söz konusu ürünün çekici bir detayı veya ticari kökeninin bir göstergesi olarak değil, sıradan bir dekoratif unsur olarak değerlendireceği ifade edildi.

 Prada’nın üçgen şeklinin kullanım yoluyla farklılık kazanmış olabileceğine dair Temyiz Kurulu bir değerlendirme yapmadı çünkü Prada bu konuda bir iddiada bulunmadı.

Temyiz Kurulu ayrıca Prada’nın moda sektöründe şekilleri kaynak göstergesi olarak kullanmanın geleneksel olduğu yönündeki iddiasına da değindi. Temyiz Kurulu da durumun bu olduğu konusunda hemfikirdi ancak bu uygulamanın tam da kullanımı nedeniyle bir şeklin ayırt edicilik kazanmasına hizmet edeceğini belirtti.

 Ancak unutulmamalı ki kazanılmış ayırt ediciliği kanıtlamak özellikle de (i) buradaki ilgili bölgenin Avrupa Birliği toprakları olduğu ve (ii) şu ana kadar EUIPO ve Genel Mahkeme de dahil olmak üzere AB yetkililerinin “lüks tüketici” şeklinde bir tüketici sınıfının olduğu fikrini reddettiği göz önüne alındığında, hiç de kolay değildir.

Haber ve Görsel Kaynağı: https://ipkitten.blogspot.com/2024/01/pradas-triangle-pattern-mostly-not.html  

caka tarafından yayımlandı

Fikir ve Hukuk, moda ve eğlence dünyasında yaratılan ürün ya da hizmetlerin hukuken nasıl korunduğunu okuyucularla paylaşmak amacıyla içerikler barındırmaktadır. Güncel haberlere https://www.thefashionlaw.com/ ve https://fashionlawjournal.com siteleri üzerinden erişilmiş olup blogda yer alan görsel ve içeriklerde de genellikle söz konusu sitelerden alıntılar yapılmıştır.

Yorum bırakın